Memorijalni centar

memorijalni image

Na inicijativu aljmaškog župnika i upravitelja svetišta Gospe od Utočišta vlč. dr. Tomislava Ćurića, prostor vojnog bunkera podno „Aljmaške Kalvarije“ preuređen je u Memorijalni centar, koji je otvoren i blagoslovljen 1. kolovoza 2023. U Memorijalnom centru posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledao „stari Aljmaš“. Pomno su izabrani materijali koji dokumentiraju događanja vezana uz Aljmaš i aljmaško svetište za vrijeme Domovinskog rata, kada je u potpunosti devastirano selo i srušena aljmaška crkva, čije je rušenje, pod neobičnim okolnostima, preživio kip Gospe od Utočišta.

Izloženi su i dokumenti o gradnji i dovršetku nove župne i hodočasničke aljmaške crkve, znaku nade i zalogu bolje budućnosti „novog Aljmaša“.

U Memorijalnom centru uređena je i kapela Svetog Križa, u kojoj se nalazi relikvija Svetog Križa, te kapela Pomoćnice Kršćana koja potiče na pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Uz ove duhovne oaze, koje vjernicima omogućuju sabranost i pružaju prostor za molitvu, uređene su i sobe u kojima se čuva tradicijska kultura Aljmaša i cijeloga kraja.

Važno mjesto u Memorijalnom centru je soba sjećanja na žrtve Domovinskog rata i soba sjećanja na krunjenje Gospe Aljmaške koje se dogodilo u Osijeku za vrijeme pohoda Svetog Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Papa je simboličnom gestom krunjenja Aljmaškoj Gospi vratio dostojanstvo nakon ratnih stradanja.

Uz sobu dojmova, u kojoj će posjetitelji moći zabilježiti svoje utiske, vrijedan dio Memorijalnog centra čini trajni postav slika i skulptura koje su izradili akademski slikari i kipari za vrijeme Domovinskog rata koji, su na inicijativu župnika Ante Markića i Branimira Glavaša, stvarali umjetnička djela u čast Gospi od Utočišta.

memorijalni centar image aside